Τι είναι πάλι αυτό;


Το 2020 ήταν σίγουρα γεμάτο εκπλήξεις σε ό,τι αφορά (και) τα events και ιδιαίτερα τους γάμους: αρκετοί ματαιώθηκαν, άλλοι πήραν αναβολή για την επόμενη χρονιά και άλλοι πραγματοποιήθηκαν φέτος, αλλά με λίγους και καλούς. Αυτό το τελευταίο είδος γάμου είχε την τιμητική του και πήρε και επίσημη ονομασία: micro-wedding. Ο... μικρο-γάμος δεν είναι απλά ένας κλειστός γάμος, πολύ απλά διότι ο καθένας τον εννοεί διαφορετικά -κλειστός γάμος στην Κρήτη σημαίνει μόλις 500 άτομα! Ένας micro-wedding έχει το πολύ 50 άτομα, συνήθως και μόνο 20, οικογένεια και καλούς φίλους δηλαδή. Πρόκειται είτε για πιο παραδοσιακό γάμο με τον παπά, τον κουμπάρο, το μυστήριο, το πάρτι, το χορό, το ποτό και το φαγητό, είτε για μια τυπική τελετή και ένα τραπέζι με τους καλεσμένους. Ο λόγος που έγινε το trend της χρονιάς μπορεί να ήταν η πανδημία, ωστόσο ανακαλύψαμε πολλά καλά σε αυτή τη νέα συνήθεια.

micro wedding, μικρος γαμος, γαμος κορωνοϊος, 50 καλεσμενοι, φωτογραφος γαμου, οργανωση γαμου, γαμος 2021

Wedding at River Cottage - photo by Hitched.co.uk

Λόγοι να αγαπήσεις έναν μικρότερο γάμο


Δεν λατρέψαμε μόνο εμείς τους micro-weddings, που φωτογραφικά μας έδωσαν ένα ακόμα πιο όμορφο αποτέλεσμα, καθώς η διαδικασία κυλούσε πιο ήρεμα και αργά, σε πιο ζεστό, οικογενειακό κύκλο και άρα πιο χαλαρά. Ο βασικός λόγος που τα ζευγάρια και ειδικά οι νύφες λάτρεψαν αυτό το είδος γάμου ήταν ότι είχαν χρόνο: οι ετοιμασίες έγιναν χωρίς βιασύνη, στο μυστήριο ήταν πιο χαλαρές, και στο πάρτι το διασκέδασαν με την ψυχή τους. Γενικά, το ζευγάρι ένιωθε πιο άνετα, απολάμβανε την ημέρα, και είχε περισσότερο χρόνο με τους καλεσμένους. Για ποιο λόγο θα σου ταίριαζε ένας micro-wedding; Δεν είναι μόνο ένας, αλλά αρκετοί:


  • Μικρότερος γάμος = λιγότερα έξοδα. Αν δεν είναι αυτός ένας βασικός λόγος για να κάνετε έναν μικρό γάμο, τότε ποιος είναι; Ειδικά στους καιρούς που διανύουμε, που τα οικονομικά είναι πιο στενά σε όλους μας, μοιάζει η μοναδική λύση. Ακόμα και αν έχετε την ευχέρεια να μην κάνετε εκπτώσεις στο budget σας, ο micro-wedding σάς δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσετε το κόστος ανά καλεσμένο και άρα να κλείσετε ένα ακριβότερο venue, να αναβαθμίσετε το μενού της δεξίωσης ή να πάρετε ένα ακριβότερο νυφικό! Win-win!
  • Μείωσε τον χρόνο προετοιμασίας και, φυσικά, το στρες! Η διοργάνωση ενός μικρότερου σε μέγεθος γάμου απαιτεί από τις υποψήφιες νύφες λιγότερο χρόνο και λιγότερο άγχος, δύο βασικοί παράγοντες στην εξίσωση κάθε γάμου, που εδώ παύουν να είναι πρωταγωνιστές. Ζητώντας τη βοήθεια και ενός wedding planner, κάτι που ίσως δεν σου επέτρεπαν τα οικονομικά σου πιο πριν, η οργάνωση όλου του event μπορεί να γίνει στο μισό χρονικό διάστημα. Πόσο τέλειο ακούγεται αυτό;
  • Τα νεύρα της μεγάλης μέρας φεύγουν, τα χαμόγελα έρχονται! Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αγχωτικό είναι να έχεις δεκάδες βλέμματα πάνω σου την ώρα που ετοιμάζεσαι, που βάζεις το νυφικό, που κάνεις είσοδο στην εκκλησία, που χορεύεις τον πρώτο χορό κ.ο.κ. Σκέψου λοιπόν, να είσαι μόλις με άλλα 3-4 άτομα την ώρα της ετοιμασίας, και να είναι μόνο καλοί και αγαπημένοι συγγενείς και φίλοι στο γάμο, με τους οποίους νιώθεις άνετα και μπορείς να είσαι ελεύθερα ο εαυτός σου. Πολλές νύφες ξεχνούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την μοναδική αυτή ημέρα, ενώ αυτός θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός σκοπός.
  • Σκέψου "out of the box" και ξεδίπλωσε τη δημιουργικότητά σου. Σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό γάμο που έχει πιο "αυστηρό" πρόγραμμα και ενδεχομένως μεγαλύτερη επισημότητα, ένας πιο κλειστός γάμος θα είναι σίγουρα πιο χαλαρός και θα έχει περισσότερη ελευθερία. Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη και πάλι το οικονομικό, μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα στη διακόσμηση, να φορέσεις ένα ξεχωριστό head piece ή να κάνεις τον γάμο στην αμμουδιά, που πάντα ονειρευόσουν!
  • Ποιοτικός χρόνος με όλους τους καλεσμένους. Είναι πονοκέφαλος να πρέπει να περάσεις από δεκάδες τραπέζια και να τσουγκρίσεις με όλους τους καλεσμένους που περιμένουν καρτερικά το 1 λεπτό που έχεις να τους διαθέσεις για να σου ευχηθούν. Πόσο πιο ουσιαστικό είναι, λοιπόν, να έχεις λίγους και καλούς στο γάμο σου και να προλάβεις να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον καθένα ξεχωριστά και πραγματικά να το ευχαριστηθείς και εσύ και οι παρόντες συγγενείς και φίλοι.
micro wedding, μικρος γαμος, γαμος κορωνοϊος, 50 καλεσμενοι, φωτογραφος γαμου, οργανωση γαμου, γαμος 2021

Πώς να οργανώσετε τον ιδανικό micro-wedding


Ένας μικρός γάμος δεν παύει να είναι γάμος, άρα χρειάζεται όλα όσα απαιτεί κι ένας "κανονικός": το κατάλληλο ντύσιμο, φαγητό, ποτό, μουσική και φωτογράφο (μην ξεχνιόμαστε!). Είναι λογικό να θεωρείτε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε μόνοι σας στις λιγοστές απαιτήσεις ενός micro-wedding, ακόμα και να κάνετε έναν DIY γάμο σε ό,τι αφορά τον στολισμό για παράδειγμα, όμως οι επαγγελματίες είναι απολύτως απαραίτητοι και σε αυτή την περίπτωση. Όσο καλή διάθεση και να έχει η πεθερά ή η μαμά της νύφης να φτιάξει ορεκτικά για όλους, το catering δίνει στους καλεσμένους πολλές επιλογές σε φαγητό και ποτό και με μηδενικό κόπο για εσάς. Ο γάμος είναι σε οποιαδήποτε μορφή του μια γιορτή, άρα είναι απαραίτητος και ο DJ που θα παίξει τα αγαπημένα σας κομμάτια και ο φωτογράφος που θα απαθανατίσει όλες εκείνες τις μοναδικές στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και θα θυμάστε μια ζωή. Ναι, και οι selfies είναι μια λύση, αλλά σίγουρα ο φωτογράφος είναι αυτός που διαθέτει την τεχνογνωσία, έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και φωτισμό και μπορεί να σας βγάλει πραγματικά θεές στις γαμήλιες φωτογραφίες (όχι πως δεν είστε ήδη, αλλά λίγο Photoshop δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!). Ακόμα και αν αναλάβετε μαζί με φίλες να φτιάξετε τις μπομπονιέρες, μια ανθοδέσμη και λίγα λουλούδια, κεριά και διακοσμητικά θα δώσουν άλλη αίσθηση στην τελετή και το πάρτι, γιατί, ας το παραδεχτούμε, δεν γεννηθήκαμε όλοι interior designers!


Στην περίπτωση που ο micro-wedding είναι ο καταλληλότερος για εσάς, αφιερώστε τον χρόνο που χρειάζεται για να τον οργανώσετε σωστά και εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες σε κάθε περίπτωση. Ξέρουμε καλά πως κανείς δεν θέλει να κάνει εκπτώσεις στα όνειρά του, πόσο μάλλον μια νύφη με τον γάμο της! Στους περίεργους καιρούς που διανύουμε, καλό θα ήταν να είστε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν μέρα με τη μέρα: φτιάξτε προσεκτικά την λίστα των καλεσμένων, διαλέξτε μια όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνη ημερομηνία (καλύτερα Σεπτέμβρη και όχι Μάρτιο του '21, για παράδειγμα), επιλέξτε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος για να μπορούν οι καλεσμένοι να έρθουν, κλείστε νωρίς τους επαγγελματίες που θα συνεργαστείτε και συνεννοηθείτε μαζί τους για μικρές προκαταβολές, οπλιστείτε με αισιοδοξία και στήστε τον γάμο των ονείρων σας. Ανυπομονούμε να αφηγηθούμε τις πιο όμορφές σας στιγμές!


(Εαν δεν εχετε κλεισει ακομα φωτογραφο γαμου, ρωτηστε για τις προσφορες μας για το 2021 -στειλτε μηνυμα ΕΔΩ!)


words by Marion